Stevia

Představení

Světová poptávka po kvalitních sladidlech neustále roste. V momentě, kdy cena řepného cukru na světových trzích stoupá, naše společnost Vám nabízí alternativu v podobě přírodního sladidla z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Stevia rebaudiana Bertoni je rostlina původem z Paraguaye a Brazílie, kde je odnepaměti používána indiány kmene Guaráni (kteří jí říkají „ká-hí“), pro její vlastnosti sladidla a léčiva.
Extrakt z rostliny Stevia rebaudiana Bertoni nemá žádnou kalorickou hodnotu. Koncentrované výtažky ze stévie mají sladivost 100 až 500 krát vyšší než u klasického cukru. 

Stevia-004

Historie

Zatímco vyspělé civilizace se snažili pomocí chemických pokusů vyvinout dokonalé umělé sladidlo, občané z jiných zemí, v některých případech po celá staletí, využívají bezpečnou a přírodní formu sladidla v podobě rostliny Stevia Rebaudiana Bertoni. V první řadě Sladidlo, které je bez kalorií, ale také léčivo, které má již mnoho klinicky dokázaných přínosů pro Vás organismus.

Indiáni z kmene Guaráni věděli o jedinečných výhodách této sladké rostliny, již před příchodem španělských conquistadorů v 16. století, domorodci věděli, že tento keř původem z hor Amambay, je nejen výborné sladidlo, ale také vysoce léčivá bylina.

První komerční využití Stévie bylo již v roce 1908, kdy komisař pro obchod z USA – George S. Brady, tvdil, že extrakty z této rostliny mohou být ideální a bezpečné sladidlo, nejen pro diabetiky. George S. Brady předpověděl, že Stevia způsobí velké problémy na trhu s cukrem. Tato předpověd je velmi dobře viditelná v rámci dnešní doby, kdy oficiálně v EU, toto sladidlo můžeme využívat od roku 2012. Tedy dle rozhodnutí komise EU ze dne 14.11.2011 je stevia od 5.12.2011 konečně určena k přímé substituci cukru.

V roce 1931 dva francouzští vědci: Bridel a Lavieille začali odhalovat tajemství Stévie, z extraktu listů získali bílou krystalickou látku, která se nazývá čistá Stevie. Francouzští vědci zjistili, že sladidlo má až 300 krát vyšší sladivost než cukr.
Během druhé světové války, spojenci využívali komerční těžbu stévie jako alternativu, protože cukrové rezervy byly vyčerpány. Bohužel, technologie potřebné pro průmyslovou výrobu nebyla v tu dobu dostatečně vyvinuta.

Nejvetší úspěch Stévie získala v Japonsku, V roce 1954 začalo Japonsko s testováním Stévie. Ve velkém se začíná využívat až od roku 1970. Již v roce 1988 měla stévie 41% podíl na Japonském trhu. Momentálně se používá na doslazování limonád, pečiva, cukrovinek, mléčných výrobků a mnoha dalších produktů.


Nejvetší trhy jsou Jižní Amerika, Malajsie, Čína, Izrael a USA.


Vědecké testy již dokázaly, že léčivé účinky Stevie jsou:  

Stevia pomáhá udržovat v rovnováze cukr v krvi a játrech.

(Steviosidy podporují tvorbu inzulinu v beta buňkách, v Brazílii je stévia, jako oficiální lék na léčbu diabetu)
Zdroje:
Jeppesen PB, Gregersen S, Poulsen CR, Hermansen K.: Stevioside acts directly on pancreatic beta cells to secrete insulin: actions independent of cyclic adenosine monophosphate and adenosine triphosphate-sensitive K+-channel activity. : Metabolism 2000 Feb; 49(2):208-14.
Reviewed by Kinghorn, A.D. & Soejarto, D.D. "Current status of stevioside as a sweetening agent for human use." Economic and Medicinal Plant Research, Volume 1, Wagner, H., Hikino, H. and Farnsworth, N.R. (eds.) Academic Press, New York, 1985, pp. 1-51

Stévia a boj proti hypertenzi

Systolický a diastolický tlak výrazně klesl u pacientů po požívání steviosidů, proto by měla být stévie brána, jako alternativa či doplněk při léčbě pacientů s hypertenzí.
Zdroje:
Chan P, Tomlinson B, Chen YJ, Liu JC, Hsieh MH, Cheng JT.: A double-blind placebo-controlled study of the effectiveness and tolerability of oral stevioside in human hypertension: Br J Clin Pharmacol 2000 Sep; 50(3):215-20.

Antibakteriální působení

Stévia tlumí tvorbu mikroorganismů - Streptococcus mutans, Pseudomonas aeruginosa, Proteus vulgaris a jiné mikroorganismy. Z toho důvodu je Stévie vhodná pro ústní vody a zubní pasty.
Zdroje:
Yabu, M., et.al. "Studies on stevioside, natural, sweetener." Hiroshima Daigaku Shigaku Tasshi, 9(1), 12-17, 1977.

Déle můžeme uvést:

Prokazatelně snižuje únavu a únavový syndrom
Podporuje dobré trávení.
Pomáhá bojovat proti obezitě svým nulovým glykemickým indexem a nulovou kalorickou hodnotou, přičemž ukájí chuť na sladké.
Napomáhá buněčnému metabolismu.
Zhutňuje svalstvo.
Zvyšuje energetické hladiny a mentální aktivitu.
Stévia není kyselotvorná - nepodporuje růst kvasinek a zakyselení organismu

Chemické složení

Steviol-glykosidy jsou přítomny v listech rostliny Stevia rebaudiana Bertoni. Tato trvalka se řadí do čeledě Asteraceae (hvězdnicovité).

V listech této rostliny se nacházejí steviol glykosidy.
Steviosid
Steviolbiosid
Rebaudiosid (A – F)
Dulkosid

Hlavní sladkou složkou v listech stévie je  Rebaudiosid A

Zdroj:

http://www.szu.cz/tema/bezpecnost-potravin/nove-sladidlo-steviol-glykosidy-e-960?source=rss

Zdravotní nezávadnost

Nejviditelnější ukazatelem bezpečnosti stévie je skutečnost, že neexistuje žádná zpráva o nepříznivých účincích po více než 1500 let nepřetržitého užívání na území dnešního Paraguaye a Brazílie.

Považujeme to za velmi dobrý výsledek oproti sladidlu aspartam, který je častým zdrojem stížností ze strany spotřebitelů potravin.

Toxikologické studie prokázaly, že steviosid nemá karcinogenní, mutagenní ani teratogenní účinky. Rovněž nebyly pozorovány žádné alergické reakce, pokud byl steviosid používán jako sladidlo.